Er zit een echtpaar bij ons aan de Gouden Veer tafel. Zestigers, woonachtig Hoofddorp, op vakantie in Loenen. Hun trouwringen tonen 40 jaar lief en leed en moeten opgeknapt worden. Ze vieren dat huwelijksjubileum binnenkort en willen dan graag de ringen weer dragen. U vraagt zich misschien af; hoe komt dat echtpaar bij De Gouden Veer terecht? Wel, dat zit zo. Zij zijn, net als wij, opgegroeid in Zutphen. We komen elkaar soms tegen bij evenementen. De laatste keer dateert echter alweer van jaren geleden, maar onder het genot van thee/koffie vullen we onze geschiedenissen aan en bespreken we de ‘renovatieklus’.

Versleten

Haar ring, met nog zo’n mooi jaren-’80-graveerwerkje aan de buitenkant, is te klein maar verder nog mooi. Dat is bij die van hém wel anders. Hij legt uit dat hij veel klust, dat er een plank op de ring terecht kwam en hij daardoor nog wel zijn vingers heeft, maar dat de ring behoorlijk vervormd was. Hij heeft hem met een combinatietang weer ‘rond’ gebogen…
Bovendien is zijn ring dun geworden. Het graveerwerk is aan de buitenkant compleet weggesleten. ‘Kun je hier nog iets mee?’ vraagt hij bezorgd. ‘Kun je de ringen misschien samen omsmelten en twee nieuwe maken?’ Ja, dat kan ik wel, maar dan zijn alle gravures weg, ook binnenin de verlovingsdatum, trouwdatum… kortom 40 jaar geschiedenis. Willen jullie dat? Ze schudden het hoofd. Of ik zijn ring dan kan verdikken.

Nieuwe ring om de oude

Dát wordt de oplossing. Ik maak een nieuwe gouden ring die precies om de oude heen past. De ringen soldeer ik op elkaar waardoor de gravure aan de binnenkant behouden blijft. De ring van haar ring rek ik een maatje op,
Hun ringen zijn klaar voor een nieuw aantal jaar lief en leed en het is allemaal geregeld ín de vakantie en vóór hun jubileum.