De klant aan onze Gouden Veer tafel wil graag een gouden hanger. Ze heeft voor haar verjaardag een Cadeaubon van De Gouden Veer ontvangen en komt nu overleggen hoe die hanger eruit moet gaan zien. Ze heeft geen idee wat de mogelijkheden zijn, zegt ze. Ik leg uit dat in principe alles mogelijk is. Groot of klein, van draad of van plaat, glimmend of mat, een ronde, vierkante of driehoekige vorm…

Al pratend komen we dichterbij de gewenste vorm en uitstraling van de hanger. Ik kom te weten welke vormen en symbolen ze mooi vindt, wie belangrijk voor haar zijn en wat de hanger voor haar zou mogen uitdrukken. Zo komen we al schetsend tot een ontwerp.

Symbolen

Ik maak dit ontwerp concreet in een definitieve schets. Een ronde vorm, met een driehoek van draad erin en drie ronde plaatjes die verbonden worden door die driehoek. Ik stuur haar de uitgewerkte schets en na verloop van tijd stuurt ze me een appje. Bij nader inzien is dit toch niet helemaal wat ze voor ogen heeft. We bespreken de punten die ze toch niet zo mooi vindt, ik inventariseer opnieuw haar wensen en stuur een tweede schets.

Zo is het goed! Ik kan aan de slag. Ik maak de buitenrand van de hanger van halfrond draad, omdat haar trouwring ook halfrond in doorsnee is en die buitenrand haar huwelijk symboliseert. De ronde plaatjes representeren de kinderen uit hun samengestelde huwelijk. De driehoek komt nu gematteerd terug.

Naar mijn idee is het een mooie hanger geworden. Omdat ik zo benieuwd ben naar haar reactie vergeet ik er foto van te laten maken voor hij de deur uit gaat. Ik vraag de klant of zij er een wil maken en ze stuurt me een appje met een selfie. Ik constateer dat deze hanger, waarin haar relatie en haar kinderen centraal staan, deze échte Alize, haar goed staat.