Ze zit bij ons aan de Gouden Veer tafel om te overleggen over een sieraad. Een sieraad wat ze van haar moeder krijgt. Haar vader is ruim een jaar geleden overleden en moeder wil graag de nagedachtenis aan vader tastbaar maken door voor elk van haar drie dochters een sieraad te kopen of te laten maken. De dochter bij ons aan tafel wil graag een ring met amethist. Ze wil graag het getal ‘vijf’ terug laten komen in het ontwerp. Dat getal refereert aan het gezin waar ze uit komt. Haar twee zussen en haar ouders en zijzelf. We horen verhalen uit haar jeugd en wat voor schok het voor het gezin was toen haar vader plotseling overleed.

Schetsen

Ik maak vijf schetsen van ringen, met bijvoorbeeld één grote amethist in een V-vorm gevat, of met vijf kleine amethisten die haar voorletter vormen. Na het versturen van de offerte met de schetsen is het geruime tijd stil. Heb ik te veel keuzes gegeven? Of zit er juist niks bij wat ze mooi vindt?
Dan opeens is er een telefoontje. Ze verontschuldigt zich in alle toonaarden. De schetsen zijn allemaal prachtig, de keuze is reuze maar ze weet toch niet zeker of ze een ring wil… kan ze nog wisselen? Ze heeft namelijk in de Nieuwsbrief een hangertje gezien, een ‘Echte Alize’ en…

Amethisthanger

Ik weet dat ze doelt op het carneool hangertje, een bolletje gevat in een paar gouden takjes en blaadjes en ik zeg haar dat is wisselen natuurlijk geen probleem is. Dan wil ze heel graag een amethist bol gevat in gouden blaadjes en takjes. Twee takjes en drie blaadjes, aan een mooi collier. Ik maak een extra oogje in het collier zodat ze voor lang of kort kan kiezen en nu draagt ze vader, moeder en zussen dagelijks dicht bij haar hart.