Het zijn over het algemeen vrouwen die bij De Gouden Veer aankloppen omdat ze graag een nieuw sieraad door de edelsmid willen laten maken of iets willen laten repareren, maar soms komen er ook mannen met een verzoek. Zo zit er een jongeman bij ons aan tafel die een hanger wil laten maken in de vorm van een Ginkgoblad. Hij is erg gecharmeerd van het uiterlijk, de structuur en van de symboliek van deze Japanse notenboom. Ik begrijp dat wel, want van die tempel- of eendepootboom wordt gezegd dat het één van de oudste (270 miljoen jaar), nog levende boomsoorten op de wereld is.

Turkse munt

De jongeman heeft een gouden munt, ooit in Turkije gekocht, en een mooie gouden ketting. Hij heeft ook een gedroogd blad van een Ginkgoboom meegenomen. De hanger mag even groot worden als dit gedroogde blad. Uit zijn verhaal begrijp ik dat de Oosterse wijsheden en de Oosterse manier van leven hem na aan het hart liggen. Men heeft daar minder haast, is relaxter en leeft meer in het hier en nu. Bovendien houdt hij enorm van de Oosterse keuken.

Goud omsmelten

Ik smelt de munt en giet er een plaatje van. Dan wals en smeed ik het uit tot de gewenste oppervlakte van 30 x 40 mm. Ik bewerk het plaatje met een spitse hamer, zodat de karakteristieke nervenstructuur ontstaat. Van het steeltje maak ik het hangeroog. Na de nodigde bewerkingen kan het blad aan de bestaande gouden ketting de wereld in.
De Ginkgo Biloba, de heilige boom van het Oosten, staat symbool voor eenheid, tegenstellingen, hoop, tijdsloosheid en een lang leven. De jongeman is blij met zijn gouden Ginkgoblad. Hij draagt deze talisman dagelijks en wordt zo herinnerd aan de Oosterse wijsheden en… dat hij wel trek heeft in een lekkere rijsttafel.