Aan de Gouden Veer tafel een dame met haar schoonmoeder. Beiden hebben een zogenaamd Geloof-Hoop-en-Liefde-hangertje. Zulke bedelhangertjes heb ik, in de 36 jaar dat ik als edelsmid werk, in verschillende uitvoeringen gezien en gerepareerd. De oudere dame vertelt dat het ankertje – de hoop – overal in blijft haken. Zo zijn er al diverse kanten hemdrandjes gesneuveld. Of ik de symbolen misschien vast kan zetten, of desnoods het anker af kan vijlen, zodat het niet meer kan haken.

Explosiegevaar

Haar schoondochter is zo’n zelfde bedelhangertje op enig moment verloren. Toen ze hem terugvond was het hartje – de liefde – half ingedeukt. Ook zij ervaart het haken van het ankertje in allerhande kledingstukken. Werk aan de winkel dus voor de edelsmid. Het probleem met deze bedeltjes is het holle hartje. Dat kan gemakkelijk indeuken omdát het hol is. Dat is ook de reden dat er bij het solderen (verhitten) de kans bestaat dat dit liefdessymbool explodeert. De lucht erin wordt namelijk heet, zet uit en dat kan een behoorlijke knal geven. Bovendien is er dan niets méér van het hartje over dan wat verwrongen goud.

Ik smelt het gedeukte hartje, samen met wat meegeleverd goud, om tot een bolletje. Daar maak ik met behulp van hamer, zaag en vijlen een mooi massief hartje van, waarop ik het ankertje soldeer. Het kruisje kan nog vrij bungelen. Zo lijkt het alsof de drie symbolen toch gewoon loshangen, maar nu kan het ankertje niet meer verstrikt raken in het boordsel van het ondergoed.

Schoonmoeders ankertje soldeer ik op het kruisje – geloof en hoop onlosmakelijk met elkaar verbonden – en haar gouden hartje hang ik daaraan met een oogje wat ik niet soldeer. Zo hoef ik het niet te verhitten. Want de liefde mag best exploderen, maar liever niet op mijn werkbank.

Meer verhalen kun je hier lezen. Jouw verhaal kan er ook tussen komen te staan als je een sieraad laat beschrijven, of iets persoonlijks laat maken, repareren of schoonmaken. Neem contact op voor de mogelijkheden. Je krijgt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave: