Op onze gouden Veer tafel ligt een mooi oud bijbel- en gezangenboek met een zilveren sluiting. Kortjakje ging in de 17e eeuw al naar de kerk met een boek vol zilverwerk. Ze was midden in de week altijd ziek maar ’s zondags dus niet. Het schijnt dat zij prostituee was en dat ze op zondag met dat zilverwerk naar de kerk ging om haar zonden af te kopen. Maar er gaan verschillende verhalen over Kortjakje rond. Hoe dan ook, het getoonde gezangenboek is laat negentiende-eeuws en het slot is nog nieuwer, want dat heb ik nog niet zo lang geleden gemaakt.

Boekbeslag

Tot en met de eerste helft van de vorige eeuw hadden heel veel mensen een bijbel en/of een gezangenboek met mooie metalen beslagen erop. Zo’n beslag was vaak fraai bewerkt, met Bijbelse voorstellingen, bloemen of andere figuren. Vanaf de jaren ’50 werden die boeksloten nogal eens vermaakt tot armbanden. Menig jonge dame heeft goede sier gemaakt met zo’n zilveren sieraad.
Begin jaren ’70 werd het Liedboek voor de kerken geïntroduceerd en daarmee verdwenen de boeken met een boekslot uit het (kerk)beeld. Maar waarschijnlijk zijn er op zolders of achter in linnenkasten van grootmoeders nog wel exemplaren te vinden. Er is overigens niet zoveel vraag meer naar.

Armband

Onlangs heb ik nog een zilveren armband van een klant overgenomen. Hij wist niet hoe de familie aan het stuk gekomen was, maar hij had er niets mee en wilde het graag verkopen. Nu is zilver niet zo heel veel waard en heb ik er eigenlijk ook geen bestemming voor, maar ik heb hem wel overgenomen. Het is wellicht ook ooit een boekslot geweest. Dat zou ik er in ieder geval wel weer van kunnen maken. Maar dan heb ik wel een boek nodig. Heeft iemand nog een oud bijbel- of gezangenboek op zolder liggen? Ik hou me aanbevolen.