Aan onze Gouden Veer tafel is de koffie ingeschonken en zit ik klaar met aandacht, pen en papier. Tegenover mij een dame die een aantal gouden sieraden heeft geërfd, waarmee zij geen emotionele binding heeft. In zo’n geval worden sieraden, hoewel ze er best goed uitzien, gewoon ‘mooi materiaal’.

Waardevolle edelsteen

Maar ze heeft ook een gefacetteerde carneool-kraal van vijftien millimeter doorsnede, die haar moeder altijd gedragen heeft. Die kraal is qua grondstof veel minder waard dan het goud, maar voor haar symboliseert deze carneool de band met haar moeder en is hij dus heel waardevol.
Ooit is er een hangertje van de steen gemaakt. Voordien heeft de oranje kraal misschien deel uitgemaakt van een klederdracht. En nu wordt mij de vraag gesteld of ik deze carneool kan verwerken in een ring.

Hoge zetting

Meestal zijn grote(re) edelstenen, als ze in een ring verwerkt woorden, plat aan de onderkant. Dit is een oranje balletje, een knikker als het ware. Dat betekent dat ik een behoorlijk hoge zetting in de ring moet verwerken, om de steen goed vast te kunnen zetten. Dat wordt dus een grote ring. Geen probleem aldus de dame. Haar handen lenen zich wel voor een stevig sieraad. Ze wil hem overigens niet dagelijks dragen, maar wel regelmatig.

Schetsen en offerte

Ik maak een offerte met wat schetsen en stuur deze naar het emailadres wat ik heb genoteerd. Bijna per omgaande ontvang ik een enthousiast bericht retour dat ontwerp A haar bijzonder aanspreekt. Ik maak voor haar nog een driedimensionaal voorbeeld van goudkarton, zodat we goed hoogte, breedte en lijnenspel kunnen bepalen.
Het eindresultaat is helemaal zoals ik het voor ogen had en de ring past perfect. De dame is blij en ik prijs mezelf gelukkig dat ik van het geërfde goud en de gekoesterde edelsteen van moeder, weer een mooi nieuw erfstuk heb mogen maken.