Onze klant aan de Gouden Veer tafel heeft een leuk gouden hangertje wat ze eigenlijk niet meer draagt. Het zijn drie mensfiguurtjes, een grote en twee kleine. Het is een dierbaar hangertje, maar om haar hals hangt al een ander sieraad en ze is niet zo van het wisselen, eenmaal omgedaan houdt ze zo’n sieraad lekker om: ‘Prima zo, niets meer aan doen!’

Ze vraagt of ik een armbandje kan maken met het hangertje. Dus niet omsmelten en er dan iets anders van maken, maar de mensfiguurtjes – moeder en kinderen – in een armbandje verwerken. Ze heeft ook nog een Venetiaans collier wat ik voor dat doeleinde mag gebruiken.

Creatieve oplossing

Verschillende mogelijkheden flitsen door mijn creatieve brein. Als bedel aan het Venetiaans collier bijvoorbeeld. Maar als ik alleen het ronde hangertje tussen of aan het collier zet dan blijven de mensfiguurtjes niet óp de pols liggen, maar ze zullen naar onderen zakken, omdat het zwaartepunt daar ligt. Dat zou wel een snelle, maar niet de gewenste oplossing zijn. Ik slaap er een nachtje over en dan heb ik de oplossing. Ik smelt het gedeelte van het collier wat ik niet nodig heb om tot een draad. Die draad soldeer ik in een V-vorm aan het hangertje en daaraan soldeer ik stukjes collier tot ik de juiste lengte heb bereikt.

Pols bij de hand

Het is nog wel een klusje om het armbandje op de juiste lengte te krijgen, het geheel van mensfiguurtjes-met-staafjes moet namelijk dezelfde bolling hebben als de pols. Uiteindelijk lukt het door ter plekke, ‘met de pols bij de hand’ het geheel nog wat bij te buigen. Het dierbare hangertje kan weer jarenlang mee, nu als armbandje. De klant doet hem meteen om. ‘Prima zo, niets meer aan doen!’

Hier lees je meer praktijkverhalen van de edelsmid. En wil je ook iets laten beschrijven, maken of repareren? Neem vrijblijvend contact met ons op.