Onze klanten aan de Gouden Veer tafel hebben stuk voor stuk sieraden met een geschiedenis. Die geschiedenis gaat soms heel ver terug en soms moet ze nog geschreven worden.

En af en toe heeft een sieraad voor de bezitter eigenlijk geen verhaal, omdat het geërfd is van een familielid waar weinig contact mee was. Zo heb ik onlangs alleen de uiterlijke kenmerken van een groot aantal sieraden beschreven. Van welk (edel) metaal is het stuk verwaardigd en wat is het waard?

Waardebepaling

Nu is waarde wat mij betreft subjectief. Soms vind je iets vergelijkbaars op internet, maar is dat dan ook de waarde? Je moet dan maar net iemand vinden die dat bedrag ervoor over heeft. De waarde die ik er met zekerheid aan toe kan kennen is de goudwaarde (van dit moment).

De beschrijvingen bestaan in dit geval dan verder uit het noteren van het gehalte, gewicht, keurmerken, ontwerpers, lengtes, breedtes, diktes, steensoorten etc. Alles wat voor de verzekering belangrijk is, want je wilt je geërfde bezit wel graag goed verzekeren. De foto’s spreken voor zichzelf.

Bij alle beschrijvingen staat dan ook een foto. Een goede foto maken van een sieraad is niet gemakkelijk, dat weet ik uit ervaring. Gelukkig heeft mijn eega deze taak onlangs van mij overgenomen. Zij vindt het leuk en stoeit met lichtinval, schittering, blauwe lappen en andere hulpstukken ten einde een foto te maken die wat zegt over het sieraad. De beschrijving noteer ik.