Onze klant aan de Gouden Veer tafel heeft een unieke zilveren set sieraden op tafel uitgestald. Alle onderdelen zijn compleet zwart geworden. Ze liggen dan ook al geruime tijd in een la. Het is jullie misschien wel bekend dat zilveren sieraden een chemische reactie aangaan met de zwavel in de lucht en dat maakt het zilver zwart.

Er werd vroeger, misschien nu nog wel, dan ook vaak zilver gepoetst in kastelen en landhuizen. Daar is immers meestal wel een slotgracht of vijver in de buurt en door verdamping of het rotten van dode organismen ontstaat er zwavel. Ook eieren scheiden die stof af. Eet dus niet een ei met een zilveren lepeltje!

Blits beits

Maar sieraden kunnen eigenlijk altijd wel weer schoongemaakt worden. Ik doe dat door het zwart eraf te branden en de sieraden daarna te polijsten in de giebelton. Soms worden sieraden, na het solderen, juist weer opnieuw zwart gemaakt omdat men dat mooier vindt. Dat doe ik dan met Blits beits, een goedje wat stinkt naar rotte eieren.

Deze unieke set zilveren sieraden, armband, ring, hanger en oorbellen heeft mijn klant zo’n 40 jaar geleden gekocht bij edelsmid Michel Ankoné in Doetinchem. Ik heb die naam wel eens horen vallen, maar ik ken de maker niet.

De klant vertelt dat zij een leeftijdgenoot van hem was en hem goed kende. Hij ontwierp dit setje sieraden en zou nog vijf setjes maken, maar hij stierf op 32-jarige leeftijd. Het is dus bij deze ene set gebleven. Een uniek setje sieraden dus.

Mooi dat ik deze juwelen, gemaakt door een smeed-collega, weer in hun oude glorie kan herstellen. Zo leeft edelsmid Ankoné toch nog voort.