Er zit aan onze Gouden Veer tafel een oud collega met zijn vrouw. We hebben elkaar een aantal jaar niet gezien, dus onder het genot van een kop koffie praten we bij. Maar daarvoor komen ze eigenlijk niet natuurlijk, zijn vrouw heeft een vraag voor de edelsmid.

Beugeltasje

Er komt een zilveren beugeltje tevoorschijn. Ze vertelt dat ze die heeft gekocht via Marktplaats, met de bedoeling er weer een mooi tasje aan te breien. Maar hij is aan een kant gebroken. Volgens de verkoper is dat door het versturen gekomen. Post NL is er te wild mee omgesprongen. Kon die verkoper niets aan doen…

Het ijkt de vrouw onwaarschijnlijk, maar wat nu? Is er ergens een zilversmid in de buurt? De oud collega googelt mijn naam en komt zo bij De Gouden Veer terecht.

Ik bekijk het zilveren beugeltje en ik verwacht het wel weer te kunnen repareren. Het moet gesoldeerd worden met zilversoldeer. Dat lukt uiteindelijk goed. Het beugeltje moet erg heet gestookt worden om het soldeer te laten vloeien en dat zorgt er ook voor dat ook al het vuil eraf gebrand wordt. Daarna polijsten in de giebelton en het beugeltje glimt ons weer tegemoet.

De vrouw van mijn oud collega kan er nu een mooi tasje aan gaan breien. Het breien met kraaltjes is al eeuwenoud. Kralenbeursjes, -buidels en -tasjes werden vanaf het begin van de negentiende eeuw populair. Het waren gebruiksvoorwerpen die ook de status van de gebruikster aangaven. De gebruikte patronen waren vaak streekgebonden en hoorden bij de klederdracht. Dat gold ook voor de (zilveren) beugeltjes.
Dit beugeltje is mooi gegraveerd met bloemmotieven. Ik schat het zo’n 70 jaar oud. Rechts van het midden zat de breuk, daar heeft het bloemmotief nu een extra gaatje, maar hij is wel weer stevig genoeg voor de komende 70 jaar.