De dame aan onze Gouden Veer Tafel heeft een hanger die ze op zich wel mooi vindt, maar ze wil hem niet als hanger dragen. Ze vraagt of ik er een ring van kan maken. Dat kan natuurlijk door de hanger om te smelten en een nieuw ontwerp te maken, maar zij wil de zetting met de aquamarijn graag behouden.

Er moet dus een ring onder de zetting met de aquamarijn worden gesoldeerd. Ze wil daar de trouwring van haar ex-man voor gebruiken. De ex-geliefden gaan inmiddels vriendschappelijk met elkaar om en hij vindt het prima dat zijn ring hiervoor gebruikt wordt.

Kleiner maken

Ik maak de ring op haar maat en omdat het een trouwring is zonder stenen, kan ik hem kleiner maken door hem in te drukken, te stuiken. Dan haal ik de aquamarijn uit de hanger. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zetrandje moet heel voorzichtig opengebogen worden met een heel dunne mespunt. Ik zaag het oog en hangeroog van de hanger en maak de hanger en de ring passend op elkaar.

Als ze op elkaar gesoldeerd zijn, moet de gefaccetteerde aquamarijn druppel weer opnieuw gezet worden. Dat betekent dat het randje weer heel voorzichtig dichtgedrukt moet worden met een bokkenpootje. Een stukje gereedschap wat ik ooit speciaal heb gemaakt voor dit soort werkzaamheden. De zetting wordt weer mooi afgewerkt en het geheel gepolijst.

Hiermee is de hanger een ring geworden en de klant is er blij mee. Zo kan zij dit geërfde sieraad toch weer fijn dragen.