Onze klant aan De Gouden Veer tafel komt met een ‘verbouwingsklus’. Ze heeft een gouden ring waar lange tijd een Navette- of Marquisegeslepen steen in heeft gezeten. Een ovale steen met punten. De zetting is helemaal versleten en de steen is er ook niet meer.
Ze vraagt of ik een nieuwe steen in de ring kan zetten. Ze is aan de ring gehecht en zou hem graag weer willen dragen. Het wordt een lastige klus, want de ring is fragiel en een nieuwe zetrand solderen is vaak gedoemd te mislukken. Maar ik laat me niet kennen en ga op zoek naar een passende steen.
Mijn leverancier blijkt geen Navettegeslepen stenen te hebben in de juiste maat. Hmmm… zetrand versleten, geen Navettes voorhanden… Het zit niet mee, tijd voor plan B.
Hergebruik
Ik maak een offerte waarin ik bovenstaande uitleg aan de klant. Ik stel haar voor om een iets kleinere ovale steen (zonder punten) in de ring te zetten, waar ik dan een nieuwe, stevige zetting voor maak, die ik in de bestaande ring soldeer. Ik kan de klant dan bovendien laten kiezen uit een aantal (kleuren) edelstenen.
De klant is vooralsnog heel blij met mijn oplossing en ik kan aan de slag. Ik zaag eerst het restant van de oude zetting weg en ik gebruik dat goud om de nieuwe zetting te maken. Maar net als bij een verbouwing in huis kom je ook bij zo’n ‘ring-verbouwing’ voor onverwachte uitdagingen te staan. Zo wil de nieuwe zetting niet makkelijk op de plek blijven liggen om vast gesoldeerd te kunnen worden. Hij verschuift telkens en een scheve zetting in een ring kan natuurlijk niet. Maar vastklemmen met een klempincet kan ook niet, want dan druk ik de ring in elkaar.
Maar het lukt uiteindelijk. Dan blijkt de steen niet meer zo gemakkelijk in de zetting te passen. Weer vijlen, frezen en schuren totdat hij weer goed past. Maar ik wist van tevoren dat verbouwen vaak meer tijd kost dan iets nieuws maken, inherent aan een huis-verbouwingsklus.
De voldoening als het tóch lukt is extra groot, zeker als de klant er ook nog heel blij mee is.